Wytrawne gofry z karmelizowaną gruszką i kozim serem

 Słuchajcie to jest niebo w gębie! Nie wiem czy to przez zmęczenie dzisiaj do głowy wpadł mi taki przepis (5h snu dziennie), ale jeżeli tak to ja poproszę tego zmęczenia jeszcze więcej. Zazwyczaj krytycznie podchodzę do zrobionych przez siebierzeczy, nie tylko tych w kuchni, ale dzisiaj mogę szczerze powiedzieć, że to jest po prostu przepyszne i każdy powinien spróbować! Podaję przepis:

– 3/4 mąki orkiszowej jasnej typ 700
– 1/2 szklanki mleka
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka młodego jęczmienia
– 2 łyżeczki czarnuszki
– 1/2 łyżeczki sody i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– sól

Wszystko blendujemy na gładką masę, odstawiamy na 10 min i siup do rozgrzanej gofrownicy na około minutę.

Dodatki to karmelizowana na średnim ogniu w miodzie gruszka, pieczony w sreberku kawałek sera koziego pleśniowego, prażone orzechy włoskie i kiełki. Całość można jeszcze polać miodem :))

Pyyyyyyyyyyycha!!!

Komentarze

Post Author: Monia Kubiaczyk